Om...

meg

Jeg heter Ragnhild Bergheim Ruud og bor på Sæbø i Måndalen, med mann og to barn født i -14 og -16. Vi har overtatt og bor på gården hvor mannen min har vokst opp, der vi driver med melkeproduksjon. I påvente av at vi skal bygge ny fjøs for melk, leier vi i tilegg en fjøs der vi også har melkekyr.

Jeg forpakter jorda på mine foreldres småbruk "Aakeshagen" rett utenfor Åndalsnes, hvor jeg produserer eget høy til ponniene. Rundball til hestene blir laget på gården i Måndalen.

I mange år har jeg jobbet som fjøsavløser/landbruksvikar i Nesset/Rauma. Men av helsemessige årsaker så jeg meg nødt til å se meg om etter noe annet og begynte derfor som butikkmedarbeider på Felleskjøpet på Åndalsnes, først som vikar og senere i fast stilling. Har nå permisjon fra jobben der, pga barn, men også for å være bonde på heltid.


Jeg har hatt forskjellige typer hest opp igjennom. Til å begynne med var det på for; fjording, islandshest og tungdøl. Min første egne hest var ei islandshoppe. Og det ble senere ett par til. Så ble det ridehest, ei svensk halvblodshoppe, som jeg hadde når jeg gikk mitt andre år på hestelinja på Fjordane Folkehøgskule. Har senere hatt fjording, og mer islending. En percheron og ei tungdølhoppe har også vært innom.
Lille Peggy Sue var den første shettisen jeg kjøpte(i 2006), hun er verdens mest sjarmerende lille dame og gjorde til att jeg forelsket meg i rasen. Det resulterte i at jeg ville satse på oppdrett av shetlandsponni på hobbybasis. De siste åra har jeg derfor kjøpt inn flere gode hopper og også egen avlshingst. De første shetlandsføll av eget oppdrett ble født i 2009.

hesteholdet

På vinteren går ponniene i  flokker på utegang.


På sommeren går alle dyra på beite, på Åndalsnes og i Måndalen. Det er stort sett greit å skaffe beiter, da hestene er fenomenalt gode beitedyr som gjør en flott jobb for kulturlandsskapet.

ponniavl/mitt oppdrett

Målet mitt er å avle ponnier med godt eksteriør og gode bruksegenskaper, og først og fremst av standard(96-107cm) og medium størrelse. Jeg er også opptatt av å ha ponnier med godt lynne, det hjelper ikke att dyret er aldri så flott om det ikke er håndterbart.

Jeg har fått godkjent prefixet RBR, i Norsk ponniavlsforening.  Alle ponnier som er oppdrettet hos meg får derfor RBR i begynnelsen av navnet sitt.